Muziek

Al meer dan 46 jaar is dirigeren Herman’s passie. Herman Schimmel studeerde koordirectie bij Eduard Nieland en behaalde in 1986 het diploma koordirectie en in 1991 het diploma koor- en instrumentaal ensemble bij de SNK (het huidige LKCA). Tussen 1994 en 2001 volgde hij diverse directiecursussen o.a. Lukas Vis, Peter O’Brien en Simon Dearsley in Dartington (Engeland).

In de periode 1975 tot heden dirigeerde hij vele koren en trad hij regelmatig op als vervanger van verschillende koren. In de afgelopen 43 jaar dirigeerde hij jongens- en kinderkoren, mannenkoren, gemengde koren, oratoriumkoren en cantorijen. Hij trad regelmatig op als vervanger van  verschillende koren in de omgeving.

Sinds 2000 is Herman Schimmel cantor/ organist van de Protestantse gemeente in Huissen, van 1997 tot 2017 was hij dirigent van het Projectkoor Midden Nederland en van september 2015 tot oktober 2021 dirigent van het St. Maartenskerkkoor in Elst. Op zijn repertoire staat onder andere een groot aantal Bachcantates, De Johannes Passion, de Markus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach; de Coronation Anthems, Chandos Anthems en de Ode van St. Celia’s Day van Handel, het Gloria in D van Vivaldi, missen van Haydn, het Requiem Mozart en vele andere werken voor koor en orkest.

Naast zijn werkzaamheden als organist en dirigent is hij ook op andere gebieden actief in de muziek. Herman is voorzitter van de KCZB, hoofdredacteur van het Magazine Vocaal. Daarnaast is hij als trompettist actief in het Posaunenchor Elst.